Украинската компания Енергоатом не планира да подписва никакви документи с Русия за евентуалното

...
Украинската компания Енергоатом не планира да подписва никакви документи с Русия за евентуалното
Коментари Харесай

Украйна не планира да преговоря с Русия за реакторите от АЕЦ Белене“

Украинската компания " Енергоатом "  не възнамерява да подписва никакви документи с Русия за евентуалното придобиване на два съветски нуклеарни реактора от България.
По-рано украинският специалист Николай Щайнберг, основен инженер на атомната електроцентрала в Чернобил през 1986-1987 година, сподели пред организация Укринформ, че продажбата на съоръжение и съставни елементи за ядрени съоръжения на други страни е обект на специфичен експортен надзор, тъй че е належащо позволение от директни производители, т.е. Русия.
В резултат на това, в сходство с интернационалното право, би трябвало да бъде подписано тристранно съглашение сред Русия, България и Украйна. „ Противно на изказването на Николай Щайнберг, Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия “, сподели компанията в телеграм канала си. По информация на „ Енергоатом “ при сполучливи договаряния в София американската компания „ Уестингхауз “ ще спомага за слагането на блоковете.
„ В същото време Украйна по никакъв метод няма да зависи от... (Русия) при поддръжката на упоменатото съоръжение “, добави компанията.
В началото на месеца, българският парламент разпореди на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ „ Белене “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР